Festetics kastély

Csertő település a 6-os számú főközlekedési úttól 5 km-re fekszik Szigetvár térségében, közúton és közösségi közlekedéssel könnyedén megközelíthető helyen. Szigetvár keleti határában a 67-es főútra fordulva 4 km után érjük el a csertői elágazót, ahonnan már látszik a település valamint annak határában elhelyezkedő kastély és az Almás patakból mesterségesen duzzasztott halastó.

A kastély és a hozzákapcsolódó park közvetlenül a tó partján helyezkedik el, és szervesen illeszkedik a település építészeti képébe.A kastély történetéről levéltári kutatások készültek, mely szerint a Csertő településnév először egy 1360-as oklevélben merül fel. A név a magyar cser (cserfaerdő) és a tő: alsó rész, alulsó vég főnevek összetétele. A XV. századig a terület a tőle délnyugatra található Pata településhez tartozott, majd 1455-től a toldi pálosokhoz került. Később a török hódoltság idején, különösen Szigetvár eleste után a vidék elnéptelenedett. A török hódoltság után az időközben kihalt családok birtokait királyi vagy nádori adományozásokkal osztották szét.Királyi adománnyal kapta meg 1767-ben a Somssich család. Somssich Antal, majd halála után ifj. Somssich Antal örökölte Csertőt és a családé volt a település 1834-ig.

A kastély

A kastély történetében az első periódus feltehetően a Somssichok birtokszerzésével hozhatjuk kapcsolatba. Ebben az időszakban kisebb késő barokk kúria épült, ahol a Somsichok földszintes lakóhelyét gazdasági épületek egészíthették ki. Az udvarházat az 1782-85 között készült I. katonai felmérés is feltünteti, a mai kastély helyén, a déli és északi szárny előzményeként jelöl épületeket. Csertőt 1834-ben gróf Festetics Antal vásárolta meg.A legkorábban ismert Festeticsek horvát eredetűek, a zágrábi püspökség gazdasági tisztviselőiként tevékenykedtek majd 1625-ben magyar nemességet is kaptak.A kastély második periódusa gróf Festetics Antal birtokszerzése utánra tehető. Gróf Festetics Antal nagy építtető volt. Dégen kastélyát, Pesten a Zrínyi utcában és a Zrínyi és Nádor utca sarkán építtetett házakat Pollack Mihállyal.

A csertői kastély tervezőjét nem ismerjük, de a kastély alaprajzi kialakítása és a homlokzatarchitektúrájának egyszerűsége alapján megállapítható, hogy a tervező elsősorban az építtető kívánságát valósította meg.Az U formájú épület a II. katonai felmérés (1829-66) és a III. katonai felmérés (1872-74) térképein egyaránt megfigyelhető. A kastély harmadik építési periódusa gróf Festetics Imréhez köthető, aki apja halála után 1877-ben nagybátyja: Dénes gróf révén, az általa alapított hitbizományként kapta meg Csertőt. Gróf Festetics Imre 1881-ben építette át a kápolnát, 1886-ban a kastélyt neoreneszánsz stílusban grazi építőmesterekkel, amit a melléklépcsőház pihenőjének ablakfülkéjében elhelyezett építési tábla is bemutat. Gróf Festetics Imre halála után is a kastély a család tagjainak a birtokában maradt, akik az épületeket többször felújították.

A kastély a II. világháború után görög iskola, majd postás üdülő lett. A berendezési tárgyai lassan, de biztosan elfogytak. Az 1948-ban felvett leltárban már csak 35 tétel szerepelt. Az épületekben 1952-1996 között a megyei tanács által fenntartott gyermekotthon működött.

Az ingatlant 1999-ben vásárolta meg egy Kft. A hotel megnyitását 2006 évre tervezték, de végül ebből nem lett semmi. 2016-ban a Kastélyok.com fénykép dokumentálta, hogy a kastély elég rossz állapotban van, „ablakai betörve, kifosztva, de nem ázik, még menthető állapotban lenne…”- írják.

Lakópark időseknek

Kívánságuk teljesült. A következő tulajdonosváltást követően 2018-ban a Festetics Kastély már műemlékvédelmi előírásokat betartva épült szépül, hogy végül 2019-ben már a főhomlokfal is eredeti pompájában mutatkozhasson. A belső terekben pedig idősek számára létre hozott lakópark, idősek otthona létesül, amelynek első üteme is elkészült, így a Kastély hamarosan régi pompáját mutatja az utókornak és a párját ritkító ősfás kertjét hamarosan új lakói élvezhetik nap, mint nap.

Termálvíz a föld aranya Csertői Kastély alatt

Hivatalos kutatások is igazolták, hogy a telek alatt a szigetvári strand vízével megegyező 62°C hőmérsékletű, ásványi anyagokban gazdag gyógyvíz található, amelyek a Kastélyotthonok idős lakói wellness élvezetét fogják szolgálni a mindennapokban.

A kastélypark

A kastély épületét magába foglaló telek szabálytalan alakú. A beépített sík részek kivételével a terület enyhén lejt dél-kelet irányba, amerre a tó található. A kastélyhoz tartozó teljes terület természetvédelmi területnek minősül a parkban található növényritkaságok miatt.

Ezért az Országos Műemlékvédelmi Hivatal a parkot történeti kertnek minősítette. A parkról felújítási és karbantartási terv készült, amely a meglévő állapot rögzítésén túl terveket is tartalmaz az utóbbi években elhanyagolt növényzet karbantartására és megújítására. A telek dél- keleti oldalán hosszan határos az ott elhelyezkedő halastóval. A telken található klasszicista stílusú kastély épületegyüttese két fő részre osztható: a hosszfőfalas főépületre és az ehhez derékszögben csatlakozó „L” alakú, földszintes kialakítású A és B szárnyakra. Az épületek így egy nyugatról nyitott U alakú udvart zárnak közre. Külön öröm, hogy a nyolc hektáros ősfás parkban Gróf Festetics Imre által 1881. átépített kápolnát is látogathatjuk.

2019 – től Exkluzív lakópark nyugdíjasoknak – luxus, kényelem, biztonság, megfizethető áron!

Hagyja maga mögött a mindennapok gondját és éljen, úgy ahogy azt megérdemli! Költözzön velünk a festői szépségű, korszerűen felújított Festetics kastélyba, ahol 8 hektáros ősfás parkban, csodás, nyugodt és biztonságos környezetben lévő korszerűen felújított műemlék épületben megfizethető, de mégis luxus kivitelben kínáljuk a grófi életérzést! Az ezzel járó nyugalmat mégis közösségi aktív életet! Választhat exkluzív lakosztályaink, kétszemélyes apartmanjaink vagy egyszemélyes lakásaink közül bármelyikét, döntését nem fogja megbánni!

Kastélyunk ötvözi a luxust, az egészséges és nyugodt környezetet, az aktív és közösségi életet, mindezt közúton és közösségi közlekedéssel jól megközelíthető helyen Ne féljen a változástól! Ez esetben az csak minőségi változást hozhat önnek!Mindezt szolgáltatja Önnek:

  • · 200 éves, teljes körűen felújított és modernizált műemlék kastély
  • · Közös szabadidős, kulturális és szociális programok
  • · 110 db légkondicionált egy és két személyes lakás, saját konyhával és fürdőszobával
  • · A lakások vagy lakosztályok 20-55 m2 közt megvásárolhatóak bútorozva vagy bútorozatlanul
  • · Teljes ellátás, ételeit első osztályú éttermünk készíti el Önnek minden nap
  • · Műemlék katolikus templom a kastélypark területén, de bármely vallás aktív gyakorlását segítjük lakóink számára
  • · Saját VIP részleg a közeli kórházban
  • · Saját gyógyvizes fürdő, wellness szauna, teniszpályák és egyéb sport lehetőségek
  • · A luxus közösségi területek mellett, élelmiszerüzlet, dohánybolt, kávézó – söröző áll lakóink rendelkezésére a mindennapokban
  • · Aktív nyugdíjas munkavállalói programunk, nehogy feleslegesnek érezze magát!

Amennyiben úgy érzi, hogy megfizethető, azaz könnyen elérhető áron mindezt megosztaná velünk, ne habozzon, mert könnyen lemaradhat róla!Keresse kollégánkat és mielőbb foglalja le most a második vagy harmadik ütem már kész, vagy hamarost költözhető lakásaink egyikét! Telefonon: (+36) 06/70 703 39 99Ne feledje, a Festetics grófok festői környezetben lévő kedvenc kastélya, XXI. századi elvárásoknak megfelelő luxus minőségben várja Önt!
Lakásaink 4. 500.000 HUF+havi díj már elérhetőek, luxus lakosztályain egyedi díjszabásáért pedig keresse kollégáinkat! Kép galériánkat tekintse meg ITT!

Keresse kollégánkat és mielőbb foglalja le most a második vagy harmadik ütem már kész, vagy hamarost költözhető lakásaink egyikét! Telefonon: (+36) 06/70 703 39 99 E-mail: nyugdijaskastelyok@gmail.com Web oldalunkat itt találja Facebook oldalunkat itt találja

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül a Ptk. 2013. V. törvény szerinti ajánlatnak.

www.nyugdijaskastelyok.hu

Skip to content